Τούγια|Y:1.5m

Η τούγια (Thuja orientalis & T. occidentalis, Cupressaceae) είναι ένα πολύ όμορφο καλλωπιστικό κωνοφόρο που αναπτύσσεται σαν θάμνος ή μικρό δέντρο και φυτεύεται ομαδικά ή μεμονωμένα. Είναι αειθαλές φυτό με όμορφο φύλλωμα και εντυπωσιακή κόμη. Το γένος Thuja ανήκει στην οικογένεια Cupressaceae στην οποία ταξινομούνται περίπου 140 είδη κωνοφόρων δένδρων και θάμνων, όπως το κυπαρίσσι. Στο γένος Thuja ταξινομούνται περίπου 6 είδη με καταγωγή από την βόρεια Αμερική και την Κίνα. Στην χώρα μας φυτεύονται συνήθως δύο είδη, η πυραμιδοειδής τούγια Thuja occidentalis (ή T. pyramidalis) και η ανατολική τούγια T. orientalis. Σπανιότερα συναντάται το είδος T. plicata.

Μορφολογικά χαρακτηριστικά

Το ύψος του φυτού μπορεί να φτάσει και να ξεπεράσει τα 18 μέτρα. Στην Ελλάδα συνήθως οι τούγιες δεν ξεπερνούν τα 10 μέτρα και αναπτύσσονται με κανονικό ρυθμό. Η διάμετρος, όταν ο θάμνος έχει αναπτυχθεί πλήρως μπορεί να φτάσει τα 5–7 m. Η κόμη της τούγια είναι ιδιαίτερα πλούσια και πυκνή, ειδικά στα φυτά που είναι περιποιημένα και κλαδεύονται τακτικά.Το είδος T. occidendtalis έχει πυραμιδοειδές σχήμα, ενώ στο είδος T. orientalis η κόμη είναι σχεδόν σφαιρική και πλατιά. Τα φύλλα της τούγιας είναι πολύ μικρά και στις άκρες τους φέρουν αδένες με αιθέρια έλαια. Τα κλαδιά είναι λεπτά και μακριά, καστανού χρώματος.  Τα άνθη είναι πολύ μικρά χωρίς καλλωπιστική αξία. Η τούγια σχηματίζει κώνους, μικρούς σε μέγεθος, με σχήμα ωοειδές έως σχεδόν σφαιρικό και χρώμα κιτρινωπό. Το είδος T. plicata αναπτύσσεται σαν δέντρο και στις χώρες από όπου κατάγεται σε ύψος φτάνει τα 40 m., στην Ελλάδα όμως δεν ξεπερνά τα 20 m.

Καλλιεργητικές φροντίδες

Είναι φυτό που αναπτύσσεται σε όλους τους τύπους των εδαφών, ακόμα και σε άγονα και σκληρά χώματα. Η προσθήκη καλού χώματος ή οργανικού λιπάσματος (compost) σίγουρα ενισχύει την ανάπτυξη του φυτού. Είναι αρκετά σκληρό είδος και κατάλληλο στις ξηροφυτικές συνθήκες της Ελλάδας. Μπορεί να φυτευτεί τόσο σε παραθαλάσσιες όσο και σε πιο ψυχρές, με μεγάλο υψόμετρο περιοχές. Είναι ανθεκτικό στον αέρα και την ατμοσφαιρική ρύπανση. Στην τούγια το κλάδεμα είναι απαραίτητο για να διατηρεί η κόμη το σχήμα της και τη συμπαγή της εμφάνιση. Ένα κλάδεμα στο τέλος του χειμώνα και στο τέλος του καλοκαιριού είναι αναγκαίο. Βασικό είναι να μην αφήνονται πολύ μακριά κλαδιά που έχουν καιρό να κλαδευτούν. Σε αυτή την περίπτωση η κόμη αποκτά ακανόνιστο σχήμα με πιο αραιή βλάστηση και δημιουργείται κενό στο κέντρο της κόμης. Για καλύτερο και ταχύτερο αποτέλεσμα το κλάδεμα γίνεται με μπορντουροψάλιδο ή ψαλίδα κλαδέματος αν το φυτό είναι μικρό σε μέγεθος. Η μεταφύτευση της τούγιας μπορεί να πραγματοποιηθεί σε οποιαδήποτε χρονική περίοδο, αλλά προτιμότερο είναι να γίνεται τους φθινοπωρινούς μήνες ή στο τέλος του χειμώνα. Όλες τις εποχές η τούγια μεταφυτεύεται με μπάλα χώματος και ποτέ γυμνόρριζη.

Τα φυτά παραδίδονται μόνο εντός Νομού Αιτωλοακαρνανίας.

Γράψτε μια αξιολόγηση

Σημείωση: η HTML δεν επεξεργάζεται!
    Κακή           Καλή

Τούγια|Y:1.5m

  • Κωδικός Προϊόντος: 0805
  • Διαθεσιμότητα: Διαθέσιμο
  • 25,00€
  • Χωρίς ΦΠΑ: 22,12€